Bažant s omáčkou a knedlíčky
Suroviny
- 1200 g Bažant obecný
 - 80 g Celer bulvový
 - 60 g Cibule
 - 80 g Mrkev kořen
 - 500 g Pšeničná krupice
 - 8 g Sůl
 - 40 g Sádlo škvařené
 - 5 g Nové koření celé
 - 3 g Pepř černý celý
 - 15 g Podravka
 - 50 g Petržel kořen
 - 30 g Petržel kudrnka
 - 50 g Jíška hotová světlá
 - 120 ml Mléko polotučné
 - 2500 ml Voda pitná
 - 5 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 851 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 702 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 354.9 mg
 - Draslík 690 mg
 - Vláknina 7074.3 mg
 - Vitamín A 7074.3 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer, petržel očistíme, nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno, petrželku posekáme na jemno. Do hrnce nalijeme vodu, přisypeme strouhanou zeleninu, cibuli, vložíme do hrnce očištěného a vykuchaného bažanta, osolíme, přidáme podravku, celý pepř, nové koření, přivedeme k varu a vaříme doměkka.
 - 
                                2
Mezitím uděláme knedlíčky. Plec vymažeme v silné vrstvě sádlem, nasypeme na něj krupici, vložíme do trouby a za občasného promíchání pečeme dozlatova. Plech vyndáme, přilijeme horké mléko, promícháme a necháme vychladnout. Nyní přidáme vejce a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme knedlíčky, které zavařujeme v osolené vodě 5 minut a scedíme.
 - 
                                3
Uvařeného bažanta vyjmeme, obereme maso, vývar zahustíme jíškou, přimícháme petrželku a povaříme, až vznikne hladká omáčka. Bažantí maso upravíme na talíře, doplníme knedlíčky a přelijeme omáčkou.