Bavorské opilé zaječí řízky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 350 g Rýže dušená
 - 100 g Slanina vepřová
 - 500 g Zaječí stehna
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 3 ks Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 plátek Chléb konzumní
 - 2 dl Víno červené
 - 2 dl Voda pitná
 - 1.2 dl Martell cognac
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Povidla švestková
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 1295 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 199.5 mg
 - Draslík 1218.6 mg
 - Vláknina 10006.7 mg
 - Vitamín A 10006.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.2 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme cibule a česnek. Cibule pokrájíme nadrobno, česnek utřeme. Větší zaječí zadní stehna omyjeme, osušíme a vykostíme. Maso upravíme na 4 řízky, které zlehka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, osolíme a opepříme z každé strany.
 - 
                                2
Omyjeme petrželovou a celerovou nať a svážeme je. Nakládaná rajčata v misce rozmixujeme na kaši, přidáme hladkou mouku, 1.2 dl koňaku a dobře promícháme. Slaninu pokrájíme na plátky.
 - 
                                3
V hrnci si rozehřejeme plátky slaniny, přidáme máslo a cibuli, kterou zpěníme, a když se začne smažit, vložíme zaječí řízky, které krátce osmahneme z každé stany dozlatova. Přilijeme 2 dl vody, 2 dl červeného vína, přidáme bobkové listy, nové koření, petrželovou a celerovou nať, 5 lžic nastrouhaného tvrdšího chleba, zakryjeme poklicí a dusíme minimálně 60 minut. Když je maso měkké, přimícháme kaši z rajčat, na dochucení přidáme 3-4 lžíce švestkových povidel a provaříme. Nakonec pikantní omáčku podle chuti dosolíme. K opilým zaječím řízkům podáváme dušenou rýži.