Jelení řízky v jalovcové omáčce
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 200 g Slanina vepřová
 - 50 g Tuk
 - 600 g Jelení maso
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 12 ks Jalovec
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.125 l Smetana 12% (konzumní)
 - 2 cl Stará myslivecká
 - 1 šálek Vývar z hovězích kostí
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 860 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 924 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 198 mg
 - Draslík 832 mg
 - Vláknina 102.8 mg
 - Vitamín A 102.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytou kýtu nakrájíme na řízky, okraje lehce nařízneme a maso naklepeme. Protkneme slaninou, osolíme, opepříme a po jedné straně obalíme v mouce. Řízky vložíme pomoučenou stranou do horkého tuku a prudce opečeme, obrátíme a zprudka dopečeme.
 - 
                                2
Tuk slijeme, na 30g másla zpěníme tlučený jalovec, zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalijeme 1/8l smetany a vývarem. Vše povaříme, dochutíme pálenkou a bez vaření necháme táhnout asi 3 minuty.
 - 
                                3
Podáváme s nudlemi a brusinkami.