Pikantní červená zvěřinová polévka
Suroviny
- 40 g Celer - nať
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 40 g Petržel - nať
 - 30 g Zázvor celý
 - 400 g Zelí hlávkové červené
 - 200 g Petržel kořen
 - 600 g Jelení maso
 - 500 g Kosti srnčí
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 3 ks Cibule
 - 3 ks Jablka
 - 2 ks Jalovec
 - 2 ks Hřebíček
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 ks Cibule červená
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Hřebíček mletý
 - 0.5 l Víno červené
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Víno červené
 - 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
 - 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 705 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 132 g
 - Sodík 494 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 69 g
 - Cholesterol 127.5 mg
 - Draslík 1723 mg
 - Vláknina 42486.4 mg
 - Vitamín A 42486.4 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 160.9 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Červené cibule a červená jablka oloupeme a omyjeme. Jablka pokrájíme na kostičky, cibuli rozpůlíme a pokrájíme na tenké proužky. Červené zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Malou červenu chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na nudličky.
 - 
                                2
V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, zeleninu s jablkem zpěníme a pak pod pokličkou podusíme přibližně 7 minut.
 - 
                                3
Přilijeme 1 litr čistého zvěřinového bujonu, promícháme a pomalu vaříme přibližně 10 minut.
 - 
                                4
Po 5 minutách vaření polévku ochutíme červeným vínem, solí, mletým hřebíčkem a mletým zázvorem.
 - 
                                5
Nakonec do polévky zamícháme zakysanou smetanu a podáváme.
 - 
                                6
Zvěřinový bujon [28678]:
 - 
                                7
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
 - 
                                8
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                9
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
 - 
                                10
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
 - 
                                11
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.