Srnčí paštika se zeleným pepřem a hovězím jazykem
Suroviny
- 200 g Hovězí jazyk
 - 500 g Srnčí maso
 - 400 g Slanina vepřová
 - 250 g Jehněčí maso
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 450 g Listové těsto
 - 75 g Pistácie
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 1 špetka Rozmarýn sušený
 - 3 polévková lžíce Martell cognac
 - 3 polévková lžíce Jalovec
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1606 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 118 g
 - Sodík 1385 mg
 - Bílkoviny 73 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 445.3 mg
 - Draslík 1098.6 mg
 - Vláknina 9098.3 mg
 - Vitamín A 9098.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.9 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 602.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pomoučeném vále rozválíme listové těsto na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a potom plátem listového těsta tak, aby okraje visely přes okraj formy (minimálně 5 cm).
 - 
                                2
Srnčí a jehněčí maso omyjeme a jemně pomeleme na masovém strojku spolu s pokrájenou slaninou. Dáme ho do mísy a přidáme k němu koření (zelený pepř, tymián, rozmarýn, drcený jalovec), nastrouhanou citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu), vejce, smetanu, koňak a pistácie a pokrájené vlašské ořechy. Dochutíme solí a vše důkladně promícháme.
 - 
                                3
Uvařený oloupaný hovězí jazyk nakrájíme na nudličky.
 - 
                                4
Vyloženou formu do poloviny naplníme polovinou paštiky, pak rozložíme vrstvu pokrájeného hovězího jazyka a zakryjeme ji druhou polovinou paštiky. Listové těsto přehneme přes povrch paštiky, potřeme ho rozšlehaným vejcem a kvůli páře doprostřed vypíchneme otvor.
 - 
                                5
Formu s paštikou vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda přibližně 50 minut.
 - 
                                6
Upečenou paštiku necháme vychladit. Vychlazenou nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvou zeleninou.