Brusinková omáčka se srnčím masem
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 100 g Smetana 12% (konzumní)
 - 800 g Srnčí kýta
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 3 g Muškátový oříšek
 - 50 g Šalotka
 - 100 g Lišky čerstvé
 - 80 g Brusinky
 - 60 g Karotka
 - 5 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 40 g Protlak rajčatový
 - 2 krajíc Chléb toastový
 - 40 ml Olej olivový
 - 750 ml Víno červené
 - 800 ml Vývar z hovězích kostí
 - 100 ml Víno portské
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 8 ks Jalovec
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 993 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 1318 mg
 - Bílkoviny 77 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 32 mg
 - Draslík 1220.7 mg
 - Vláknina 4454 mg
 - Vitamín A 4454 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 46.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso nakrájíme na 3 cm velké kostky, okořeníme a důkladně opečeme na oleji. Přidáme cibuli, zeleninu a koření a po 5 minutách vmícháme rajský protlak. Vše zalijeme 250 ml červeného vína, které necháme vyvařit. Tento postup 3x opakujeme. Zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme při 180 °C asi 2 hodiny. Občas přelijeme zvěřinovým vývarem. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. V portském víně rozmícháme škrobovou moučku a směs vlijeme do omáčky. Vaříme asi 10 minut a potom znovu vložíme maso.
 - 
                                2
Očistíme houby a opečeme je na 10 g másla. Přidáme šalotku a smetanu, povaříme, okořeníme a ochutíme petrželkou. Toastový chléb nakrájíme na proužky dlouhé 3 cm a silné 1 cm a pomalu je na zbývajícím másle opékáme dozlatova. Ragú podáváme s omáčkou, opečenými toasty a brusinkami.