Myslivecký bujon s pečeným masem
Suroviny
- 200 g Srnčí maso pečené
 - 200 g Celer bulvový
 - 600 g Jelení maso
 - 500 g Kosti srnčí
 - 200 g Petržel kořen
 - 40 g Petržel - nať
 - 30 g Zázvor celý
 - 40 g Celer - nať
 - 200 g Mrkev kořen
 - 100 g Kroupy ječné
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Hřebíček
 - 5 ks Jalovec
 - 2 ks Jalovec
 - 0.5 l Víno červené
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 128 g
 - Sodík 491 mg
 - Bílkoviny 64 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 127.5 mg
 - Draslík 1451.3 mg
 - Vláknina 44033.3 mg
 - Vitamín A 44033.3 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 94 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Upečené maso ze zvěřiny pokrájíme na kousky velikosti sousta.
 - 
                                2
Kroupy dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme 3 dl zvěřinového bujonu a pomalu je vaříme doměkka přibližně 20 minut.
 - 
                                3
Mezitím si v druhém hrnci přivedeme k varu 0,7 litru zvěřinového bujonu.
 - 
                                4
V hmoždíři roztlučeme jalovec s novým kořením, bobkovým listem a pepř 4 barev. Roztlučené koření pomalu vaříme v bujonu 15 minut, pak bujon přecedíme a dáme ho znovu vařit. Když přijde k varu, teplotu snížíme a vložíme do něj pokrájené pečené maso, uvařené kroupy a spolu vaříme 10 minut Podle potřeby dochutíme solí.
 - 
                                5
Bujon s masem posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
 - 
                                6
Zvěřinový bujon [28678]:
 - 
                                7
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
 - 
                                8
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                9
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
 - 
                                10
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
 - 
                                11
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.