Srnčí na smetaně
Suroviny
- 75 g Slanina vepřová
 - 800 g Srnčí kýta
 - 40 g Mrkev kořen
 - 40 g Celer bulvový
 - 100 g Hříbky čerstvé
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 kávová lžička Džem brusinkový
 - 2 ks Cibule
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 519 mg
 - Bílkoviny 65 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 72 mg
 - Draslík 262.1 mg
 - Vláknina 3086 mg
 - Vitamín A 3086 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Srnčí kýtu (bez kosti) odblaníme, omyjeme, nakrájíme přes vlákno na plátky a plátky prošpikujeme slaninou. Maso osolíme podle chuti (přibližně 0,5 lžíce), posypeme čerstvě pomletým černým pepřem a dáme do chladničky na 1 hodinu odležet.
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme mrkev, celer a cibuli. Cibuli pokrájíme nadrobno, mrkev s celerem pokrájíme na kostičky. Nakládané sladkokyselé hříbky scedíme z nálevu. Ve smetaně si rozmícháme hořčici. Na pánvi si na rozpálené máslo přimícháme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku.
 - 
                                3
V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje s 2 lžícemi másla. Maso obalíme v mouce a zprudka z každé strany restujeme dozlatova. Měkké maso vyjmeme a na ten samý omastek dáme pokrájenou zeleninu a osmažíme ji téměř dozlatova. Přidáme bobkový list, 4 kuličky jalovce, lžičku octa, 0,5 dl vody, promícháme a maso vložíme zpět. Pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut. Do šťávy přimícháme jíšku a vaříme do zhoustnutí 2-4 minuty. Maso vyjmeme, vzniklou omáčku přecedíme do druhého hrnce, přilijeme víno, smetanu, promícháme a prohřejeme.
 - 
                                4
Porce srnčí kýty dáme na talíře, maso polijeme omáčkou, ozdobíme lžičkou brusinkového džemu a podáváme s přílohou podle chuti.