Srnčí kýta na víně
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 800 g Srnčí kýta
 - 9 g Sůl
 - 8 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 15 g Cukr krupice
 - 2 g Jalovec
 - 3 g Hřebíček
 - 4 g Pepř černý celý
 - 100 g Petržel kořen
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 250 ml Olej olivový
 - 250 ml Smetana zakysaná 14%
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Víno bílé
 - 2 l Voda pitná
 - 1 l Hovězí vývar základní
 - 3 dl Víno červené
 - 4 dl Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1240 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 125 g
 - Sodík 1660 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 50 mg
 - Draslík 504.6 mg
 - Vláknina 5020.8 mg
 - Vitamín A 5020.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 54.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Srnčí maso necháme 2-3 dny uležet v marinádě a v průběhu často otáčíme. Naložené maso vyjmeme, osušíme, zaprášíme moukou a na rozpáleném másle v pekáči opečeme ze všech stran dohněda. Přidáme nakrájenou cibuli, vývar, 250 ml marinády, červené víno a cukr. Pekáč zakryjeme a pečeme velmi pomalu 4 hodiny, dokud maso není měkké, hojně podléváme vývarem. Hotové maso vyjmeme, šťávu přecedíme, zahustíme moukou a povaříme. Nakonec vlijeme kyselou smetanu, dosolíme, dopepříme a maso nakrájené na plátky můžeme vložit do omáčky nebo servírujeme obojí zvlášť.