Srnčí kýta s vinnou omáčkou
Suroviny
- 600 g Brambory vařené
 - 100 g Cibule
 - 40 g Kompot brusinkový
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 80 g Slanina vepřová
 - 900 g Srnčí kýta
 - 10 g Sůl
 - 50 g Sádlo škvařené
 - 1 g Bobkový list
 - 250 g Zelenina kořenová
 - 60 g Mouka polohrubá
 - 2 g Nové koření celé
 - 1 g Tymián sušený
 - 2 g Jalovec
 - 1 g Šalvěj sušená
 - 2 g Pepř černý celý
 - 1 g Koriandr mletý
 - 300 ml Víno červené
 - 500 ml Voda pitná
 - 5 ml Citronová šťáva
 - 50 ml Ocet vinný červený
 - 50 ml Griotka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 1089 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 27.2 mg
 - Draslík 479 mg
 - Vláknina 7546.3 mg
 - Vitamín A 7546.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Srnčí maso vcelku odblaníme, osolíme, slaninu nakrájíme na menší hranolky a maso slaninou prošpikujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, brusinkový kompot scedíme.
 - 
                                2
V pekáčku roztavíme sádlo s máslem a prošpikované maso osmažíme ze všech stran. Přisypeme cibuli, osmahneme, podlijeme 1 dl vody, octem, přidáme celý pepř, nové koření, jalovec, špetku tymiánu, přisypeme kořenovou zeleninu, pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme téměř doměkka. Podle potřeby podléváme vodou.
 - 
                                3
Maso vyjmeme z pekáčku a nakrájíme na plátky, do pekáčku přilijeme víno, griotku, citronovou šťávu, okořeníme mletým koriandrem, šalvějí, zahustíme polohrubou moukou rozmíchanou v 1 dl vody, přidáme brusinky, vrátíme do pekáčku plátky masa a dopečeme. Před podáváním vyndáme celé koření. Jako přílohu volíme vařené brambory.