Chleba z celozrnné mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 45 g Pšeničné klíčky
  • 425 ml Voda pitná
  • 4 kávová lžička Droždí sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 660 kcal
  • Sacharidy 122 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 396 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 0.3 mg
  • Draslík 143.8 mg
  • Vláknina 32342 mg
  • Vitamín A 32342 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chlebíčkovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    Mouku smíchanou se solí necháme v troubě nastavené na minimum asi 10 minut zahřívat. V mezičase v misce smícháme sušené droždí s polovinou vlažné vody a necháme je rozpustit. Poté nalijeme do mouky, přidáme zbylé přísady a řádně promícháme. Na pomoučeném válu vypracujeme těsto, uděláme z něj šišku a dáme do formy, v které je necháme asi 1 hodinu kynout.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200°C a pečeme asi 40 minut. Chleba je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme chleba na mřížku, aby úplně vychladl.

Komentáře k receptu