Brusinkový chléb s ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 561 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 17 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 42.1 mg
 - Draslík 102.7 mg
 - Vláknina 2977.3 mg
 - Vitamín A 2977.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
K výrobě tohoto typu chleba musíme mít kvásek, který se připravuje 12 až 24 hodin předem.
 - 
                                2
Mléko v malém hrnci zahřejeme k bodu varu, pak vmícháme cukr a odstavíme. Přilijeme 75 ml vody a lehce zchladíme. Ve větší míse smícháme 125 g mouky a 1 lžičku droždí, zalijeme směsí mléka, vody a cukru. Mírná hrudkovitost těsta nevadí. Mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 12 až 24 hodin vykynout.
 - 
                                3
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme kvásek, 2 dl vody, olej, med a 1 lžičku soli. Najemno nasekané vlašské ořechy a 450 g mouky přisypeme tak, aby zcela pokryly kvásek s vodou a přísadami, vše poprášíme jednou lžičkou droždí.
 - 
                                4
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
 - 
                                5
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
 - 
                                6
Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme brusinky. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.
 - 
                                7
Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý potřeme rozšlehaným vejcem a ostrým nožem ho rozřízneme do tvaru kříže.
 - 
                                8
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a chléb pečeme asi 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.