Medovníkové plněné muffiny meruňkovým džemem
Suroviny
- 250 g Džem meruňkový
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 150 g Med včelí
 - 100 g Cukr krupice
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 80 g Višně kandované
 - 0.5 kávová lžička Hřebíček
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 0.5 kávová lžička Jedlá soda
 - 1 kávová lžička Perníkové koření
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Kardamom
 - 0.5 dl Mléko polotučné
 - 3 polévková lžíce Mandle
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Skořice mletá
 - 3 polévková lžíce Sirup javorový
 - 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 942 kcal
 - Sacharidy 168 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 103 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 125 g
 - Cholesterol 144.9 mg
 - Draslík 358.7 mg
 - Vláknina 9680 mg
 - Vitamín A 9680 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 4.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Omyjeme sušené meruňky, pokrájíme je na proužky. 3 lžíce loupaných mandlí rozkrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidáme špetku mletého kardamomu, 1 špetku soli, 0,5 lžičky roztlučeného hřebíčku, 1 lžičku perníkového koření, lžíci mleté skořice a lžíci kakaa, směs dobře promícháme. Do rendlíku vložíme máslo, med, třtinový cukr a mléko. Za stálého míchání směs mícháme při mírné teplotě do doby, než se cukr rozpustí. Poté rendllík odstavíme z plotny, když medová směs vychladne, smícháme ji důkladně se sypkou směsí spolu se 2 vejci a mandlemi. Těsto dáme do sáčku se širším nástavcem. Do každé formičky na dno a okolo stěn nastříkáme tenkou vrstvu těsta - tak si připravíme "důlek" do kterého lžičkou vložíme meruňkový džem. Poté zbylým těstem zakryjeme džem v "důlcích". Formičky by měly být naplněny do dvou třetin výšky.
 - 
                                3
Muffiny pečeme do zlatova v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 - 25 minut (do zlatova). Poté je necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a dáme do papírových košíčků. Pokapeme ozdobně javorovým sirupem (hlavně střed), ozdobíme kandovanou višní a vychladlé servírujeme.