Polévka se slávkami
Suroviny
- 900 g Mušle slávky
 - 100 ml Víno bílé
 - 600 ml Vývar rybí
 - 1 kávová lžička Zázvor celý
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 1183 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 106.2 mg
 - Draslík 936.6 mg
 - Vláknina 1365.7 mg
 - Vitamín A 1365.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.5 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 43.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Opláchneme, kartáčkem vyčistíme a zbavíme případných byssových vláken slávky. Ty s polámanými schránkami a ty, které při poklepání zůstanou otevřené, nepoužijeme. Pak slávky vaříme pod pokličkou na silném ohni ve velkém hrnci s vínem asi 3-4 minuty. Občas hrncem zatřeseme a zkontrolujeme, zda se slávky otevírají. Ty, které zůstanou zavřené, nepoužijeme. Ty zbylé necháme mírně vychladnout a vodu, ve které se vařily, přecedíme a schováme. Vyloupeme asi dvě třetiny slávek.
 - 
                                2
Na suché pánvi a silném ohni pražíme kmín a semena koriandru, dokud nezačnou praskat a vonět. Pak je v hmoždíři rozmělníme na prášek. V hrnci se silným dnem rozehřejeme 2 lžíce másla a na mírném ohni na něm do změknutí 4-5 minut opékáme cibuli, po přidání česneku a zázvoru zahříváme ještě asi minutu a pak přidáme pražený koriandr s kmínem, kajenský pepř, kurkumu, rybí vývar, tekutinu v níž jsme vařili slávky, smetanu a osolíme a opepříme. Ještě asi deset minut povaříme. Aby nám polévka zhoustla, vmícháme do ní zbývající máslo, rozetřené s moukou na hustou pastu.
 - 
                                3
Přidáme slávky a zhruba ještě 2 minuty prohřejeme. Polévku pak rozdělíme do nahřátých misek, nazdobíme snítkami koriandru a ihned servírujeme.