Novojičínská kmínka s vejci
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 230 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 265 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 139.7 mg
 - Draslík 425.1 mg
 - Vláknina 5173.8 mg
 - Vitamín A 5173.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 326 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory uvaříme v litru vody ve slupce - vaříme je asi 25 minut.
 - 
                                2
Než se brambory uvaří, v hrnci na rozpáleném másle zpěníme drcený kmín, za stálého míchání k němu přisypeme hladkou mouku a usmažíme zlatou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 8 dl vody a mícháme do doby, až se nám jíška rozpustí. Polévku pomalu přivedeme k varu, podle chuti osolíme a povaříme asi 10 minut.
 - 
                                3
V mléce rozšleháme vejce, pomalu je vlijeme do polévky a necháme přejít varem.
 - 
                                4
Uvařené brambory scedíme, oloupeme, pokrájíme na kostky. Brambory dáme do talířů (na jednu stranu), přilijeme polévku, každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou a podáváme.