Závin s červenou cibulí
Suroviny
- 250 g Listové těsto
 - 150 g Cibule červená
 - 100 g Anglická slanina
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl hrubozrnná
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Sezam - semena
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 5 ks Šalotka
 - 3 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sezamová semínka černá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 753 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 1663 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 121.1 mg
 - Draslík 818.4 mg
 - Vláknina 5078.5 mg
 - Vitamín A 5078.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme červené cibule a šalotky. Pokrájíme je na kolečka, v pánvi na másle orestujeme do zlatova. Cibuli osolíme, ochutíme čerstvě pomletým pepřem, promícháme, vyjmeme z pánve a necháme vychladnout. Na tu samou pánev vložíme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu, usmažíme do křupava.
 - 
                                2
Listové těsto na pomoučeném vále (1 lžíce hladké mouky) rozválíme na plát o síle cca 2 - 3 mm. Rozložíme na něj cibulovou směs, kterou následně posypeme smaženou slaninou. Ze dvou protilehlých stran těsto přehneme dovnitř (2 - 3 cm) a stočíme do závinu. Ten opatrně položíme na plech, vyložený pečicím papírem. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí, kmínem, černým i bílým sezamem a dáme péct do předem vyhřáté trouby (na 175°C) přibližně na 20 - 25 minut. Pečeme do zlatova. Poté závin necháme vychladnout, nakrájíme na řezy silné asi 6 cm a podáváme.