Burgundské ztracené vejce
Suroviny
- 160 g Máslo čerstvé
 - 20 g Petržel - nať
 - 5 g Bobkový list
 - 3 g Tymián čerstvý
 - 6 krajíc Chléb celozrnný žitný
 - 1 ks Cibule
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 0.5 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 dl Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 133 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 277.3 mg
 - Draslík 204.5 mg
 - Vláknina 1645.3 mg
 - Vitamín A 1645.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli i česnek pokrájíme na kousky, osmahneme v pánvi na 80 g rozpáleného másla do zlatova, zalijeme vínem, přidáme sůl, pepř, tymián, a bobkový list. Na mírném ohni povaříme 5 minut a scedíme. Vejce rozklepneme do naběračky, opatrně vpustíme do horkého ochuceného vína a povaříme ještě 4 minuty. Na dezertní talířky podle porci rozložíme krajíce celozrnného chleba a hotová vejce vybereme děravou naběračkou, poté je klademe na chléb na dezertních talířcích.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, přisypeme mouku a zapražíme na světlou jíšku. Vložíme ji do vařící vinné tekutiny, dobře prošleháme a uvaříme na hladkou omáčku.
 - 
                                3
Teplou omáčkou přelijeme vejce na talířcích, ozdobíme posekanou petrželovou natí a podáváme.