Vaječný třený knedlík z Litic
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 6120 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 664 g
 - Sodík 770 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 1498.1 mg
 - Draslík 137.8 mg
 - Vláknina 333 mg
 - Vitamín A 333 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 868.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na 50 g másla osmažíme dozlatova.
 - 
                                2
Do větší mísy nakrájíme změklé máslo (100 g), které utřeme se 2 špetkami soli. Postupně zašleháme 2 žloutky, poté 6 vajec a 6 lžic polohrubé mouky. Vždy zašleháme vejce, poté mouku a takto střídáme. Nakonec přimícháme pokrájené žemle. Těsto důkladně prohněteme a dáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, z každé vytvarujeme šišku o průměru přibližně 8 cm.
 - 
                                3
Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 1 lžící soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní knedlíky, zmírníme teplotu a vaříme 30 minut. Opatrně je otočíme a vaříme dalších 30 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, horké potřeme čerstvým máslem, nakrájíme nití na plátky. Knedlíky podáváme jako přílohu.