Máslový croissant z francouzské kuchyně
Suroviny
- 250 g Máslo
 - 42 g Droždí
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 150 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 351 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 27 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 83.9 mg
 - Draslík 25.9 mg
 - Vláknina 2709 mg
 - Vitamín A 2709 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 130.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosejeme hladkou mouku. Přimícháme do ní sůl a cukr. Do hrnečku s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 2 lžíce mouky. Když nám kvásek nakyne, vlijeme ho k mouce. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do těsta přidáme jen žloutky, vše promícháme vařečkou, podle potřeby přiléváme vlahé mléko a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladničce odpočinout na 30 minut.
 - 
                                2
Změklé máslo promícháme s 3 lžícemi mouky a vytvoříme z něj malý obdélník. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na větší obdélník, na něj rozetřeme připravené máslo. Těsto přeložíme přes máslo a rozválíme. Znovu těsto přeložíme a proces zopakujeme 2-3x, dokud se máslo do těsta stejnoměrně nezapracuje. Pak těsto zabalíme potravinářskou fólií a necháme na noc uležet v lednici.
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 200°C. Přibližně hodinu před pečením vál posypeme hladkou moukou a těsto rozválíme do většího kruhu o síle přibližně 3mm. Pomocí nože (nebo radýlka) rozdělíme kruh na čtvrtiny a každý díl na 3 stejné trojúhelníčky. Každý trojúhelník srolujeme od široké hrany ke zbývajícímu cípu. Vytvoříme tak požadovaný tvar půlměsíčku. Poklademe je na pečící papír a necháme znovu minimálně 20 minut nakynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Croissanty pečeme přibližně 15-20 minut při teplotě 180-200°C do zlatohněda.
 - 
                                4
Máslové croissanty podáváme nejlépe teplé, ty jsou nejchutnější.