Makovník
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 300 g Mouka polohrubá
 - 2 g Droždí
 - 150 g Mák mletý
 - 110 g Cukr moučkový
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
 - Sacharidy 105 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 111 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 102 g
 - Cholesterol 175.1 mg
 - Draslík 390.5 mg
 - Vláknina 20580 mg
 - Vitamín A 20580 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu zahřejeme na 150 °C.
 - 
                                2
Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, máslo rozehřejeme.
 - 
                                3
V misce smícháme rozdrobené droždí s trochou cukru, mouky a mléka a necháme vzejít.
 - 
                                4
Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané vejce, rozpuštěné vlažné máslo a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí.
 - 
                                5
Těsto necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout na teple.
 - 
                                6
V mezičase připravíme náplň. Dobře promícháme mletý mák s cukrem a mlékem.
 - 
                                7
Vykynuté těsto rozválíme, potřeme olejem, potřeme náplní a zarolujeme. Roládu dáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut.
 - 
                                8
Vychladlé krájíme a podáváme.