Tagliatelle s citronovou omáčkou
Suroviny
- 400 g Tagliatelle
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Vývar zeleninový
 - 125 ml Smetana ke šlehání 30%
 - 1 ks Citrony
 - 6 ks Šalvěj čerstvá
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 l Voda pitná
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 665 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 398 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 192.5 mg
 - Draslík 153.4 mg
 - Vláknina 4723.8 mg
 - Vitamín A 4723.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme citron. Důkladně jej omyjeme a pomocí škrabky oškrábeme kůru, kterou poté nakrájíme na nudličky. Z oloupaného citronu vymačkáme šťávu.
 - 
                                2
Opláchneme lístky šalvěje a osušíme je. Takto připravenou šalvěj nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpálíme olej a lístky nasekané šalvěje fritujeme 2 - 3 minuty. Poté lístky děrovanou naběračkou z oleje vyjmeme. Na stejném oleji osmahneme mouku, do které přimícháme 4 lžíce citronové šťávy a polovinu citronové kůry. Vše podlijeme mlékem a zeleninovým vývarem. Téměř hotovou omáčku povaříme 10 minut za stálého míchání na mírném ohni.
 - 
                                3
Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu.
 - 
                                4
Mezitím, co se nudle vaří, rozšleháme smetanu se žloutky a přidáme do stále horké omáčky. Poté omáčku stáhneme z plotny a dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                5
Uvařené nudle scedíme a necháme okapat. Naporcujeme je na talíře a přelijeme omáčkou. Teplé podáváme.