Brambory s kedlubnou a bešamelem
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 1 kávová lžička Muškátový květ
 - 1 ks Kedlubna
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 - 1 hrst Pažitka
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 3 dl Vývar zeleninový
 - 1.5 dl Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 361 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 888 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 22.2 mg
 - Draslík 1236.5 mg
 - Vláknina 16714.5 mg
 - Vitamín A 16714.5 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 59.9 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Petrželku a pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Kedlubnu oloupeme, rozřízneme na čvrtiny a nakrájíme na malé kousky.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu vývar, dáme do něj brambory a kedlubnu a vaříme 5 minut. Pak slijeme, vývar zachytíme do misky a brambory s kedlubnou necháme v sítu okapat.
 - 
                                3
V druhém hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a smažíme při stálém míchání dozlatova. Pak přilijeme mléko a půl deci vývaru, promícháme a necháme přejít varem. Zmírníme oheň, odkryté vaříme 5 minut, dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí.
 - 
                                4
Do hrnce přidáme uvařené brambory, kedlubnu a bylinky, vše promícháme a ještě chvíli prohřejeme.
 - 
                                5
Podáváme teplé.