Grilované vepřové špízy s pikantní kaší
Suroviny
- 700 g Brambory
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 750 g Vepřová krkovička
 - 500 ml Víno červené
 - 1750 ml Voda pitná
 - 40 ml Olej rostlinný
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
 - 3 polévková lžíce Mouka kukuřičná
 - 1 polévková lžíce Chilli koření mleté
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 450 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 147 mg
 - Draslík 752.8 mg
 - Vláknina 7565.9 mg
 - Vitamín A 7565.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.5 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vytvoříme si marinádu. Do hrnce nalijeme víno, přidáme 500 ml vody, sůl, pepř, tymián, worcester a nadrcený česnek, zamícháme a deset minut vaříme. Mezitím v míse vedle připravíme směs z mouky, 250 ml vody a sojové omáčky. Vše pořádně zamícháme a přidáme do hrnce. Vaříme dalších 5 minut.
 - 
                                2
Maso nakrájíme na větší kostky, zalijeme marinádou, promícháme a necháme dvě hodiny odležet. Maso před grilováním napícháme na jehly jako špíz.
 - 
                                3
Brambory si stranou uvaříme v osolené vodě. Uvařené je rozmačkáme, smícháme s máslem, chilli kořením, lžičkou marinády a pořádně promícháme.
 - 
                                4
Gril rozehřejeme na střední teplotu a rošt pomažeme olejem. Maso grilujeme 15 minut a průběžně ho potíráme již vytvořenou marinádou.
 - 
                                5
hotové maso přendáme na talíře a podáváme spolu s bramborovou kaší.