Bezlepkový podmáslový chléb z Mantlera a pohankové mouky
Suroviny
- 400 g Mouka bezlepková Mantler
 - 100 g Mouka pohanková
 - 100 g Brambory
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 dl Voda pitná
 - 2.5 dl Mléko - podmáslí
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 1 balení Droždí sušené
 - 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.58 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 597 kcal
 - Sacharidy 106 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 247 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 9 mg
 - Draslík 105.8 mg
 - Vláknina 8384.5 mg
 - Vitamín A 8384.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.9 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme kvásek: do misky vložíme celý balíček sušených kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
 - 
                                2
Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Mantler, 100 g pohankové mouky, 1,5 lžíce cukru, půl lžíce soli, 2 lžíce oleje, nastrouhanou uvařenou bramboru, 30 g rozpuštěného vlahého másla a 2,5 dl podmáslí, 0,5 dl vody. Přilijeme kvásek a vše promícháme. Poté těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout minimálně 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme do zlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.
 - 
                                3
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.