Kynuté slané záviny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 373 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 342 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 118.8 mg
 - Draslík 113.8 mg
 - Vláknina 3420 mg
 - Vitamín A 3420 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 270.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hrubou mouku. Přidáme celé vejce, žloutek, sůl, rozpuštěné vlahé máslo a vykynutý kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme. Mísu s těstem zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout 45-60 minut.
 - 
                                2
Na vál rozprostřeme velkou čistou utěrku. Poprášíme ji 1-2 lžícemi mouky. Polovinu vykynutého těsta dáme na utěrku, rozválíme ho na placku ve tvaru obdélníku silnou asi 1.5-2 cm. Poté pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a opatrně položíme na plech vyložený pečícím papírem. Takto zhotovíme i druhý závin, který dáme na plech k prvnímu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova přibližně 20-30 minut. Hotové záviny vyjmeme z trouby. Po krátkém vychladnutí je krájíme na plátky, které podáváme jako přílohu k omáčkám nebo pečenému masu.