Sýrové knedlíčky na rakouský způsob
Suroviny
- 180 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 200 g Brambory
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Rohlíky bílé
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Chilli
 - 4 dl Voda pitná
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 - 0.18 dl Olej slunečnicový
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 437 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 183.6 mg
 - Draslík 301 mg
 - Vláknina 7500.2 mg
 - Vitamín A 7500.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.6 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na výrobu těmto knedlíčků potřebujeme hodně vyzrálý tvrdý sýr Ementál, který už bude seschlý, šedý, štiplavé chuti. Pokrájíme ho pečlivě na malé kostičky. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, v rendlíku ve 4 dl vody uvaříme do měkka (13 - 15 minut), poté je scedíme a vidličkou rozmačkáme. Vejce vyšleháme v mléce se solí a čerstvě pomletým bílým pepřem. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, vložíme do mísy a zalijeme mlékem s vejci. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno, v pánvi na másle ji zpěníme. K namočeným rohlíkům přidáme cibuli, sýr, brambory, špetku muškátového oříšku a špetku chilli, směs důkladně promícháme. Podle potřeby přimícháme 2 - 4 lžíce hladké mouky se špetkou kypřícího prášku, aby těsto mělo hustou konzistenci. Parmezán jemně nastrouháme.
 - 
                                2
V pánvi rozpálíme 1-1,5 dl oleje. Do misky dáme 2 - 3 lžíce hladké mouky. Z těsta odkrajujeme lžicí větší kousky, tvarujeme na kulaté knedlíčky, obalíme zklehka v hladké mouce a smažíme z každé strany do zlatova. Usmažené vyjmeme děrovanou naběračkou, ihned je pokládáme na talíře, sypeme strouhaným Parmezánem a servírujeme.