Křenová krémová polévka s masem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 150 g Játra kuřecí
 - 70 g Křen
 - 150 g Žaludky drůbeží
 - 150 g Kuřecí srdíčka
 - 400 g Kachní prsa
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Šalvěj čerstvá
 - 1.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 kg Kachna mražená
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Víno červené
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1737 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 312 g
 - Sodík 634 mg
 - Bílkoviny 76 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 331.6 mg
 - Draslík 1202.4 mg
 - Vláknina 15278.2 mg
 - Vitamín A 15278.2 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 95.1 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci si přivedeme k varu 1 litr kachního bujonu. Omyjeme a očistíme křen, jemně ho nastrouháme a přidáme ho do vroucího bujonu. Zmírníme teplotu a vaříme pomalu 10 minut.
 - 
                                2
Sladkou smetanu smícháme s 2 lžícemi červeného vína a vmícháme ji opatrně do polévky. Dochutíme solí, cukrem, bílým pepřem a za stálého míchání krátce povaříme.
 - 
                                3
Omytou čerstvou šalvěj pokrájíme na nudličky. Omytá kachní stehna zbavíme kůže, vykostíme a pokrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                4
V pánvi na rozpuštěném másle maso se šalvějí pod pokličkou podusíme doměkka, pak ho osolíme, opepříme a vložíme do křenové polévky, necháme přejít varem a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z kachny [29086]:
 - 
                                6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
 - 
                                7
Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
 - 
                                8
Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
 - 
                                9
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
 - 
                                10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
 - 
                                11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.