Omáčka Švédská
Suroviny
- 1 kávová lžička Křen
 - 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
 - 1 ks Cukr krupice
 - 1 ks Worcester (worcesterská omáčka)
 - 1 ks Sůl
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Jablka
 - 1 šálek Olej stolní
 - 2 polévková lžíce Víno bílé
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1129 kcal
 - Sacharidy 184 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 64882 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 184 g
 - Cholesterol 151.5 mg
 - Draslík 355.1 mg
 - Vláknina 4153.3 mg
 - Vitamín A 4153.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.8 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu.
 - 
                                2
Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje.
 - 
                                3
Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou.
 - 
                                4
Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou.
 - 
                                5
Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar.
 - 
                                6
Poté do majonézy vmícháme neslazenou ušlehanou šlehačku, prolisovanou dřeň z jablka, bílé víno, citrónovou šťávu, sůl, cukr, strouhaný křen a popřípadě ještě worcesterskou omáčku.
 - 
                                7
Švédskou omáčku podáváme k hovězímu masu studenému i teplému.