Brambory zapečené se smetanou a parmezánem
Suroviny
- 600 g Brambory sladké (Batáty)
 - 500 ml Smetana na vaření
 - 125 ml Vývar drůbeží
 - 2 kávová lžička Koření na pizzu
 - 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 2 ks Pórek
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 kg Brambory
 - 2.5 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 160 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 8.6 mg
 - Draslík 876 mg
 - Vláknina 11694.9 mg
 - Vitamín A 11694.9 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.2 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z pórku odstraníme tmavé vnější listy, opláchneme ho studenou vodou. Rozpůlené, nadrobno nakrájené kousky 3-4 minuty restujeme na rozpuštěném másle.
 - 
                                2
Máslem nebo olejem vymažeme větší zapékací misku a začneme do ní vrstvit suroviny. Na dno dáme vrstvu z poloviny sladkých a konzumních brambor nakrájených na tenké plátky, vrstvu orestovaného pórku a zbylou půlku sladkých a konzumních brambor.
 - 
                                3
Takto připravené brambory zalijeme směsí, připravenou ze smetany, koření na pizzu a drůbežího vývaru, zasypeme nastrouhaným parmazánem a muškátovým oříškem, opepříme. Pečeme 60-90 minut v troubě na 200°C. Pokud brambory rychle na povrchu hnědnou, přikryjeme je alobalem, aby se nespálily.