Zapečené smetanové těstoviny s treskou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 450 g Těstoviny čtyřvaječné
 - 450 g Treska uzená
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 špetka Jalovec
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 752 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 606 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 203.9 mg
 - Draslík 511.6 mg
 - Vláknina 701.2 mg
 - Vitamín A 701.2 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Zapékací mísu vytřeme máslem, vložíme do ní na plátky nakrájenou tresku, nalijeme mléko, přidáme bobkový list a jalovec. Zapékací mísu přiklopíme, pečeme 15 minut. Mezitím ve větším hrnci s osolenou vodou uvaříme těstoviny.
 - 
                                2
Po upečení vyndáme bobkový list i jalovec a tekutinu slijeme, odložíme ji k pozdějšímu použití. Natvrdo uvařená vejce rozmačkáme vidličkou. V jiném hrnci rozehřejeme zbytek másla, přisypeme mouku a minutu opékáme za stálého míchání. Pak jíšku odstavíme, pomalu přilijeme tekutinu, ve které se pekla ryba. Ochutíme cayenským pepřem, solí, pepřem a přimícháme citronovou šťávu, smetanu, nadrobno nakrájenou petželku i vejce, vrátíme na plotnu. Za stálého míchání vaříme 2 minuty. Těstoviny scedíme, smícháme s omáčkou. Do zapékací mísy dáme péct na 10 minut.