Karotková polévka
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 300 g Celer bulvový
 - 200 g Cibule
 - 600 g Kuřecí prsa
 - 100 g Olej olivový
 - 200 g Pórek
 - 10 g Sůl
 - 10 g Nové koření celé
 - 2 g Muškátový oříšek
 - 1000 g Vývar zeleninový
 - 100 g Celer řapíkatý
 - 10 g Pepř černý celý
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 500 g Karotka
 - 50 g Olej slunečnicový
 - 20 ml Mléko polotučné
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 l Voda pitná
 - 1.5 kg Karotka
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 1117 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 56.9 mg
 - Draslík 1532 mg
 - Vláknina 21072.4 mg
 - Vitamín A 21072.4 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.5 mg
 - Vitamín E 4.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřecí prsa s kůží zakapeme olivovým olejem a zakrytá necháme nejméně 3 hodiny odležet, pak je osolíme a na mírně rozpálené pánvi nebo grilu opečeme z každé strany asi 8 minut tak, aby byla propečená, ale zůstala šťavnatá. Z pečených prsíček nakrájíme vždy 3 filátka.
 - 
                                2
Kvalitní brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Čerstvou karotku oloupeme, nadrobno pokrájíme a nasekáme čerstvou petrželku. Jednu polovinu mléka ponecháme studenou, druhou ohřejeme na 70 °C.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci na slunečnicovém oleji lehce osmahneme karotku, zalijeme zeleninovým základem (Ambiente zeleninový vývar) a studeným mlékem, přidáme muškátový oříšek a sůl, uvedeme do varu a 10-15 minut povaříme. Ponorným mixerem polévku rozmixujeme, přidáme ohřáté mléko, smetanu, pokrájené brambory a ještě jednou dojemna rozmixujeme. Je-li polévka příliš hustá, naředíme ji teplým mlékem.
 - 
                                4
Polévku rozdělíme na talíře, do středů položíme kuřecí filátka, posypeme sekanou petrželkou a servírujeme.
 - 
                                6
Zeleninový základ Ambiente [47025]:
 - 
                                7
Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
 - 
                                8
Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.
 - 
                                9
Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.