Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí
Suroviny
- 450 g Listové těsto
 - 100 g Šunka dušená
 - 40 g Žampiony čerstvé
 - 250 g Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Pažitka
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 1 polévková lžíce Kmín mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 289 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 109 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 55.9 mg
 - Draslík 117.4 mg
 - Vláknina 2576 mg
 - Vitamín A 2576 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.2 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
 - 
                                2
Žampióny omyjeme pod studenou vodou, necháme je okapat a pak nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme šunku a cibuli. Přilijeme vodu, přidáme nakrájené žampiony, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout, pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.
 - 
                                4
Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
 - 
                                5
Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
 - 
                                6
Pirohy před pečením potřeme zbylým žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
 - 
                                7
Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
 - 
                                8
Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            