Škeble s pernodem a smetanou
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
 - 190 ml Mléko polotučné
 - 190 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 190 ml Víno bílé
 - 500 ml Voda pitná
 - 50 ml Olej rostlinný
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 8 plátek Veka
 - 2 kg Škeble čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Pernod
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 924 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 313 mg
 - Bílkoviny 73 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 405.9 mg
 - Draslík 1707.2 mg
 - Vláknina 2376.3 mg
 - Vitamín A 2376.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0.2 mg
 - Vitamín C 70.9 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 143.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do velkého hrnce vložíme očištěné škeble, víno, petržel a bouquet garni. Pod pokličkou vaříme 5 minut, dokud se škeble neotevřou. Vyhodíme neotevřené škeble.
 - 
                                2
Vzniklý vývar procedíme přes jemné sítko. Odstraníme svrchní skořápku škeblí a udržujeme teplé.
 - 
                                3
Rozpustíme v hrnci máslo, nakrájenou cibuli a česnek a smažíme dokud nezezlátnou a nezměknou. Přilijeme vývar ze škeblí, vroucí vodu a mléko a zvolna 5 minut vaříme.
 - 
                                4
Žloutky rozšleháme se smetanou a pernodem nebo citronovou šťávou.
 - 
                                5
Přidáme trochu horké omáčky, nalijeme do hrnce a zahříváme za stálého míchání. Opepříme.
 - 
                                6
Rozdělíme škeble do 4 talířů, přelijeme omáčkou a petrželí posypeme.
 - 
                                7
Na oleji osmahneme veku po obou stranách dozlatova.
 - 
                                8
Podáváme ke škeblím.