Penne s říčními raky
Suroviny
- 400 g Těstoviny Penne
 - 35 g Máslo čerstvé
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 40 g Hrozinky
 - 100 g Šalotka
 - 50 g Oříšky piniové
 - 500 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 140 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 24 ks Rak říční
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1312 kcal
 - Sacharidy 100 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 711 mg
 - Bílkoviny 116 g
 - Uhlovodany 95 g
 - Cholesterol 744.5 mg
 - Draslík 2266.9 mg
 - Vláknina 3894.2 mg
 - Vitamín A 3894.2 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19 mg
 - Vitamín E 19 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 142 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rozmrazíme říční raky. Lehkým krouživým pohybem oddělíme ocásky od trupu. Rozlomíme krunýř, maso podél hřbetu nakrojíme, odstraníme střívko a račí maso dáme do chladničky.
 - 
                                2
Oloupanou a na kostičky nakrájenou šalotku spolu s račími trupy a krunýři orestujeme na másle na silném ohni. Přimícháme kari, přidáme med, 100 ml vína a rajčata se šťávou. Vše povaříme asi 5 minut a necháme zhoustnout.Zalijeme smetanou, osolíme, okořeníme kajenským pepřem a na mírném ohni asi 10 minut povaříme.
 - 
                                3
Ve zbytku vína povaříme rozinky ( dokud se tekutina nevyvaří).Na olivovém oleji opražíme dozlatova piniová jádra. Penne uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Omáčku prolisujeme přes jemné sítko. Rozinky, račí ocásky a penne promícháme s připravenou omáčkou a ohřejeme.
 - 
                                4
Na talíři pokrm ozdobíme lístky bazalky a opraženými piniovými jádry.