Slaný koláč s gruyérem
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
 - 15 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 115 g Sýr Gruyére
 - 60 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 145 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 191.1 mg
 - Draslík 81.6 mg
 - Vláknina 2807.3 mg
 - Vitamín A 2807.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem a směs rozemneme na drobenku. Přidáme nasekaný tymián, studenou vodu a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto ještě krátce prohněteme dohladka, zabalíme do fólie lehce potřené olejem a uložíme na 30 minut do chladničky.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme olej a máslo. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli a za častého míchání ji smažíme asi 15 minut. Potom přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, cukr a restujeme ještě 2 minuty, až bude cibule zlatavá. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Na pomoučené pracovní desce rozválíme těsto na plát a vyložíme jím obdélníkovou formu. Dno korpusu propícháme vidličkou a formu vložíme na 15 minut do chladničky.
 - 
                                4
Korpus vyložíme pečicím papírem, posypeme fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia na 15 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut.
 - 
                                5
Do cibule vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, směs rozprostřeme na dno korpusu a posypeme zbylým sýrem.
 - 
                                6
V míse rozšleháme vejce se smetanou, mlékem, hořčicí, solí a pepřem. Nalijeme na základní vrstvu a koláč pečeme asi 30 minut.
 - 
                                7
Upečený koláč necháme 10 minut odpočinout. Podáváme teplý i studený.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                