Zeleninová polévka s čerstvým sýrem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 300 g Cibulka jarní
 - 150 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 cl Kmínka - Akvavit
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Sýr Lučina - termizovaný
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 3 polévková lžíce Jogurt bílý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 838 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 197.1 mg
 - Draslík 1033.3 mg
 - Vláknina 16819.2 mg
 - Vitamín A 16819.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.9 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Omyjeme kopr, otrháme lístky a odložíme na ozdobení polévky.
 - 
                                2
V hrnci na másle cibuli s česnekem zpěníme, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 5 minut.
 - 
                                3
V misce si vymícháme 4 lžíce čerstvého sýru (žervé) se 3 lžícemi bílého jogurtu a 2 cl Akvavitu a přimícháme 2 žloutky.
 - 
                                4
Směs vmícháme do polévky, kterou dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                5
Porce polévky ozdobíme koprem a podáváme.
 - 
                                6
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                8
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                9
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                10
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                11
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.