Široké nudle s jarní cibulkou a houbami
Suroviny
- 140 g Těstoviny čtyřvaječné
 - 180 g Sýr Čedar
 - 80 g Rajčata sušená sterilovaná
 - 240 g Shiitake houby
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 6 ks Cibule
 - 3 l Voda pitná
 - 1.3 dl Víno bílé
 - 1.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 3.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Hrozinky
 - 1.59 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 787 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 95.3 mg
 - Draslík 859.8 mg
 - Vláknina 11211.8 mg
 - Vitamín A 11211.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.4 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s 1 lžičkou soli a lžící oleje. Nudle uvaříme podle návodu na zkus, pak je scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a dáme zpět do hrnce. Přidáme k nim 1.5 lžíce rozpuštěného másla, promícháme a uchováme teplé.
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme jarní cibulky, nakrájíme na kroužky. Petrželku kudrnku opláchneme, necháme okapat a drobně pokrájíme. Tvrdý sýr nastrouháme a dáme do misky. Velké hrozinky omyjeme, scedíme a rozkrájíme na poloviny. Sušená rajčata pokrájíme na kousky. Houby Shiitake očistíme, omyjeme a osušíme, pak je rozkrájíme na poloviny.
 - 
                                3
V pánvi na rozpuštěném másle (1 lžíce) s olejem (2 lžíce) zpěníme jarní cibulku, přidáme k ní hrozinky a sušená rajčata, promícháme a společně smažíme asi 1 minutu, přilijeme bílé víno a pomalu vaříme 3-4 minuty. Pak přidáme houby, přimícháme smetanu a pomalu vaříme do zhoustnutí přibližně dalších 5 minut. Dochutíme solí (0.5-1 lžička) a pepřem.
 - 
                                4
Houby s cibulkou přidáme do hrnce s těstovinami, promícháme, každou porci posypeme petrželkou, sýrem a podáváme.