Široké nudle s parmskou šunkou a celerovo-sýrovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Olivy černé
  • 500 g Celer řapíkatý
  • 75 g Sýr Gorgonzola
  • 75 g Šunka parmská
  • 250 g Tagliatelle
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 447 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 870 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 48.8 mg
  • Draslík 334.3 mg
  • Vláknina 5610 mg
  • Vitamín A 5610 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl, dvě lžíce citronové šťávy a přivedeme k varu. Omyjeme a oloupeme celer, nakrájíme na větší kostky a vložíme do vroucí vody. Pod pokličkou na středním ohni celer do měkka dusíme (přibližně 10 minut).

  • 2

    Celer děrovanou naběračkou vyjmeme z vývaru, ten opět přivedeme k varu a těstoviny v něm uvaříme dle návodu na obalu al dente.

  • 3

    Připravíme si druhý hrnec, do něhož vložíme celer, mléko, smetanu a Gorgonzolu, za stálého míchání necháme projít varem. Poté vše pomocí mixéru rozmixujeme na pyré.

  • 4

    Omáčku ochutíme zbytkem citronové šťávy, solí, pepřem a muškátovým oříškem, ohřejeme ji, ale už ji nevaříme. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat, horké je promícháme s omáčkou.

  • 5

    Těstoviny s omáčkou upravíme na talíře a posypané natrhanou parmskou šunkou s olivami bez pecek podáváme.

Komentáře k receptu