Pečená vejce ve smetanové omáčce
Suroviny
- 60 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cibule
 - 3 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 7 dl Voda pitná
 - 3 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 dl Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 325 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 471 mg
 - Draslík 242.8 mg
 - Vláknina 2345.2 mg
 - Vitamín A 2345.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 132 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V rendlíku v 7 dl vody uvaříme 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut, vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Cibule očistíme a pokrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme máslo (50 g), cibuli zpěníme a usmažíme ji dozlatova.
 - 
                                2
V misce vyšleháme sladkou i zakysanou smetanou, ochutíme ji solí, pepřem, hořčicí. V rendlíku rozehřejeme máslo (60 g), přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Přidáme ochucenou smetanu a za stálého šlehání pomalu uvaříme omáčku dohladka. Vaříme ji přibližně 10 minut. Poté omáčku odstavíme z plotny a vmícháme do ní nastrouhaný sýr. Cibuli vložíme do pekáčku vytřeného máslem (50 g), na ně poklademe čtvrtky vajec, zalijeme je připravenou omáčkou a dáme je do předehřáté trouby na 220 °C péct. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Porce dáme na talíře, posypeme pažitkou a hned servírujeme.