Okurkový bujon s kozím sýrem
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 250 g Pórek
 - 150 g Sýr kozí
 - 200 g Tuřín
 - 100 g Feferony
 - 200 g Petržel kořen
 - 300 g Okurka salátová
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Libeček
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Avokádo
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 l Víno růžové
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 79 g
 - Sodík 2696 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 47.6 mg
 - Draslík 1184.8 mg
 - Vláknina 36688.8 mg
 - Vitamín A 36688.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 133.5 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kozí sýr nakrájíme ozdobně na kostičky (zoubkovým nožem). Nakládané nepálivé feferonky (např. beranní rohy) pokrájíme na tenká kolečka.
 - 
                                2
Salátovou okurku a avokádo omyjeme, oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Směs dáme do hrnce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu.
 - 
                                3
Okurku s avokádem a s bujonem rozmixujeme na krém, přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr a dáme vychladit.
 - 
                                4
Do vychlazeného okurkového bujonu přimícháme sýr s feferonkami a podáváme chlazený.
 - 
                                5
Zeleninový bujon [30258]:
 - 
                                6
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
 - 
                                7
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
 - 
                                8
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
 - 
                                9
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
 - 
                                10
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
 - 
                                11
Případně dochutíme solí a pepřem.