Cibulový koláč z listového těsta
Suroviny
- 500 g Listové těsto
- 100 g Sýr Lučina - termizovaný
- 500 g Šalotka
- 220 g Sýr matador smetanový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.09 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 592 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 38 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 66.6 mg
- Draslík 308.5 mg
- Vláknina 3375.7 mg
- Vitamín A 3375.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Smetanový sýr v míse vyšleháme s termizovaným sýrem Lučinou a 2 lžícemi Maizeny (škrobová moučka), solí podle chuti a bílým pepřem. 
- 
                                2Šalotku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozpálíme olej s máslem a šalotku zpěníme. Pak ji krátce osmažíme. Měla by mít jen zlatavý nádech. 
- 
                                3Listové těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Potom z každého plátu vykrojíme kruh podle talíře nebo pečící formy. 
- 
                                4První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. 
- 
                                5Na první těsto dáme usmaženou šalotku, pokryjeme ji sýrovým krémem a zakryjeme druhým plátem těsta. Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem a posypeme sezamem. 
- 
                                6Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme 20-25 minut dozlatova. 
- 
                                7Upečený koláč necháme trochu vychladnout, až potom ho nakrájíme a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        