Koláč s tvarohem a mandlemi
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká
 - 300 g Máslo čerstvé
 - 15 g Citronová kůra
 - 50 g Droždí
 - 50 g Mandle
 - 250 g Tvaroh měkký
 - 50 g Cukr moučkový
 - 50 g Hrozinky
 - 20 g Tuk
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 552 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 233 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 175 mg
 - Draslík 235.8 mg
 - Vláknina 2208 mg
 - Vitamín A 2208 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.1 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnku nalijeme trošku vlažného mléka, přisypeme rozdrobené droždí, krupicový cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
Do mísy nasypeme mouku, 30 gramů drcených mandlí, špetku soli, přidáme žloutky, vejce, máslo, strouhanou citronovou kůru, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme nádivku. Tvaroh rozetřeme s cukrem, přimícháme bílky a hrozinky.
 - 
                                4
Plech pomažeme tukem, rozprostřeme na něj těsto, na povrch navrstvíme tvarohovou náplň, posypeme zbytkem drcených mandlí, necháme ještě chvilku kynout a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme při střední teplotě asi 30 minut.
 - 
                                5
Koláč vyjmeme, necháme vychladnout, naporcujeme a můžeme podávat.