Západočeské tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
 - 150 g Povidla švestková
 - 50 g Cukr krupice
 - 25 g Strouhanka
 - 150 g Perník
 - 120 g Tvaroh tvrdý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Ořechy vlašské
 - 1 hrst Rozinky tmavé
 - 1 špetka Sůl
 - 4 plátek Veka
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 0.5 kg Tvaroh měkký
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 759 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 131 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 63.8 mg
 - Draslík 74.6 mg
 - Vláknina 3574 mg
 - Vitamín A 3574 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Měkký tvaroh prolisujeme přes cedník do mísy. Přidáme k němu vejce, mouku, strouhanku, mléko, krupicový cukr a sůl a vypracujeme vláčné těsto, do kterého přimícháme na kostičky nakrájenou veku. Těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout, pak ho rozdělíme na přibližně 20 dílů. Z nich vytvoříme malé kulaté knedlíky, které vaříme v mírně osolené vodě přibližně 5 až 8 minut.
 - 
                                2
Na omáčku rozvaříme v hrnci v přiměřeném množství vody, povidla, zahustíme je nastrouhaným perníkem a přidáme do nich rozinky a nakrájené vlašské ořechy. Omáčku za stálého míchání krátce povaříme.
 - 
                                3
Teplou omáčku rozdělíme do servírovacích talířů, vložíme do ní uvařené knedlíky, posypeme je moučkovým cukrem a nastrouhaným tvarohem a podáváme.