Lehký dort s tvarohovou náplní
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
 - 500 g Tvaroh jemný
 - 100 g Cukr krupice
 - 200 g Cukr krupice
 - 40 g Mouka polohrubá
 - 40 g Solamyl
 - 380 ml Smetana na šlehání
 - 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 6 plátek Želatina bílá plátky
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 4 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Cukr moučka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 33 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 127.4 mg
 - Draslík 64.7 mg
 - Vláknina 765 mg
 - Vitamín A 765 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
 - 
                                2
Žloutky s vodou ušleháme do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a dobře ušleháme, až se cukr rozpustí. Do pěny opatrně zašleháme mouku, kterou jsme rozmíchali se Solamylem a kypřicím práškem. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
 - 
                                3
Hotové těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi půl hodiny. Upečený korpus necháme mírně zchladnout, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.
 - 
                                4
Na náplň necháme ve vodě nabobtnat plátky želatiny, které slijeme a na mírném plameni necháme rozpustit. Tvaroh ušleháme s cukrem, citronovou šťávou a kůrou, přimícháme rozpuštěnou želatinu a dobře ušlehanou smetanu.
 - 
                                5
Vychladlý korpus napříč rozpůlíme, spodní část položíme na plochou servírovací mísu, přiložíme odpínací okraj formy, který jsme vyložili pečicím papírem a sevřeme. Na korpus navrstvíme tvarohový krém a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Dort dáme do chladu ztuhnout.
 - 
                                6
Před podáváním odstraníme okraj formy a dort poprášíme moučkovým cukrem.