Koláč s brokolicí s lososem
Suroviny
- 600 g Brokolice
 - 30 g Droždí sušené
 - 250 g Losos uzený
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 100 g Tvaroh jemný
 - 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 200 g Smetana kysaná
 - 250 ml Voda pitná
 - 1.5 kávová lžička Křen
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Solamyl
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 320 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 354.6 mg
 - Draslík 936.3 mg
 - Vláknina 12203.7 mg
 - Vitamín A 12203.7 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 139.7 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koláčovou formu vymažeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
 - 
                                2
Měkký tvaroh utřeme se solí, olejem a rozšlehanými vejci, vmícháme 220 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu) s droždím a pomocí hnětače vypracujeme těsto, které se bude lepit. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 40 minut kynout.
 - 
                                3
V mezičase připravíme náplň. Do kastrolu s pařákem nalijeme vodu a na páře vaříme 8 – 10 minut omytou a na růžičky rozebranou brokolici (košťál nakrájíme na kostky). Po uvaření dáme brokolici stranou a necháme vychladnout, košťál rozmixujeme s vodou, v kterém se brokolice vařila. Lososa nakrájíme na kostky. Kopr usekáme nadrobno, vejce rozšleháme ve smetaně se Solamylem. Přidáme kopr, sůl, pepř, ustrouhaný muškátový oříšek, křen a citronovou šťávu. Do smetanové směsi vmícháme rozmixovaný košťál.
 - 
                                4
Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme a vyložíme jím formu. Dno poklademe růžičkami brokolice, kousky lososa a zalijeme smetanovou směsí.
 - 
                                5
Koláč pečeme v předehřáté troubě 35 – 45 minut. Po upečení necháme mírně zchladnout a ještě teplý podáváme.