Tvarohový koláč s piniemi
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 350 g Tvaroh měkký
 - 125 g Cukr krupice
 - 100 g Oříšky piniové
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 31 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 117.3 mg
 - Draslík 107.9 mg
 - Vláknina 2477.3 mg
 - Vitamín A 2477.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, piniové
 - 
                                2
oříšky nasekáme, troubu připravme k předhřátí na 190°C.
 - 
                                3
Těsto: hladkou mouku s krystalovým cukrem prosejeme do hlubší mísy, tuto směs spolu se změklým máslem a vodou zpracujeme do hladkého těsta. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie, necháme 30 minut v lednici ztuhnout. Poté ze ztuhlého těsta vyválíme na pomoučeném válu kulatý plát těsta, jen o něco větší, než je forma na pečení koláče a urovnáme do formy. Těsto na dně formy provzdušníme propícháním vidličkou. Necháme v lednici ztuhnout dalších 30 minut. Po této době těsto z lednice vyjmeme. Ztuhlé těsto ve formě vyložíme alobalem a dno zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi, pečeme 15 minut. Poté těsto z trouby vyjmeme, odstraníme zátěž i alobal, na předpečené těsto vlijeme připravenou tvarohovou náplň a nakonec koláč posypeme zbylou polovinou piniových oříšků. Koláč poté ještě pečeme asi 35 minut, než krém ztuhne a těsto zezlázne. Koláč necháme vychladnout, servírujeme jako moučník.
 - 
                                4
Náplň: měkký tvaroh, šlehačku, 3 celá vejce, pomerančovou kůru a polovinu nasekaných piniových oříšků vymícháme dohladka. Náplň vlijeme do předpečeného korpusu koláče, povrch náplně posypeme zbylou polovinou sekaných pinií.