Baskická polévka z mořských plodů
Suroviny
- 500 g Filé rybí
 - 400 g Rajčata
 - 300 g Mušle slávky
 - 250 ml Víno bílé
 - 30 ml Sherry brandy
 - 60 ml Protlak rajčatový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 ks Brambory
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Celer - nať
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 8 ks Garnát obecný
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.09 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 399 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 89 g
 - Sodík 453 mg
 - Bílkoviny 67 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 25.1 mg
 - Draslík 928.2 mg
 - Vláknina 11163.2 mg
 - Vitamín A 11163.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.6 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, pórek, česnek, celer a smažíme 5 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme kostičky brambor a přilijeme 1500 ml studené vody. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 8 minut, dokud nebudou brambory zpola vařené. Přimícháme kosti a odřezky z rybího masa, bobkový list a vaříme 8 minut, dokud brambory zcela nezměknou. Slijeme, ale vývar nevyléváme. Vyndáme rybí kosti, bobkový list a poté brambory se zeleninou rozmixujeme spolu s uchovaným vývarem na husté pyré.
 - 
                                2
V jiném hrnci smícháme víno, brandy, krájená rajčata, protlak a přivedeme k varu. Přidáme černé mušle a vaříme pod pokličkou 3 minuty, dokud se neotevřou. Vyjmeme a zavřené vyhodíme.
 - 
                                3
Tekutinu, v níž jsme mušle vařili, přilijeme k zeleninovému pyré. Ve větším hrnci přivedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, garnáty a vaříme při střední teplotě 8 minut.
 - 
                                4
Na závěr přimícháme mušle s citrónovou šťávou a mírně prohřejeme. Dosolíme, přidáme chilli papričku a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme se smaženým chlebem a majonézou allioli.