Švestky se slávkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 895 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 2924 mg
 - Bílkoviny 120 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 284.3 mg
 - Draslík 3234.4 mg
 - Vláknina 275.6 mg
 - Vitamín A 275.6 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 81.8 mg
 - Vitamín E 5.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 39.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Portské víno, med a česnek smícháme v hrnku a podle chuti osolíme a opepříme. Touto marinádou přelijeme švestky, které jsme naskládali do misky a necháme přikryté marinovat alespoň 4 hodiny, lépe však přes noc. Opláchnuté a kartáčkem očištěné slávky zbavíme hmatových vousů a ve velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme pod pokličkou 3-4 minuty, dokud se neotevřou. A ty, které se neotevřou ani po 4 minutách, nepoužíváme. Vyndáme je z hrnce, necháme vychladnout a vyloupeme je. Tekutinu schováme k dalšímu použití.
 - 
                                2
Za pomoci nože stáhneme a přepůlíme plátky anglické slaniny. Švestky vyndáme z marinády, a pokud marináda zbude, uschováme ji. Do slaniny balíme švestky, do kterých vždy vložíme slávku a slaninu upevníme párátkem. Pozvolna vaříme tekutinu, která zbyla po uvaření slávek se zbytkem marinády, až do zhoustnutí. Pod rozehřátým grilem opékáme po obou stranách dozlatova (3-4 minuty). Potíráme směsí s marinádou, aby byla slanina křupavoučká.
 - 
                                3
Podáváme horké, obložené snítkami kopru a ledovým salátem nebo jinou listovou zeleninou.