Závitek z platýze na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 700 g Platýz - filety
  • 200 g Krevety tygří - loupané
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř bílý
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Kopr čerstvý
  • 30 ml Citronová šťáva
  • 500 ml Voda pitná
  • 250 ml Víno bílé
  • 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 450 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 679 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 260.6 mg
  • Draslík 753.4 mg
  • Vláknina 1907.5 mg
  • Vitamín A 1907.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Filety očistíme a osušíme, pokapeme citronovou šťávou, zavineme je stranou, na níž byla kůže, směrem dovnitř a spíchneme párátkem. V hrnci zahřejeme vodu, víno, na plátky nakrájenou cibuli, uvedeme do varu a necháme asi 15 minut vařit. V tomto vývaru necháme závitky táhnout asi 8 minut. Pak je sběračkou opatrně vyjmeme a necháme v přikryté misce v teple. Vývar procedíme. V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme za stálého míchání moukou a podlijeme připraveným rybím vývarem. Za častého míchání necháme 10 minut pomalu vařit. Hustotu omáčky můžeme upravit přidáním vody, případně vína. Ochutíme solí a bílým pepřem. V misce rozšleháme žloutek a 6 lžic smetany, omáčku odstavíme a vmícháme smetanu se žloutkem. V omáčce prohřejeme krevety a závitky z platýze, avšak již nevaříme! Ke konci do omáčky vmícháme nadrobno nasekaný kopr.

Komentáře k receptu