Ústřice se smetanou a šampaňským
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 341 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 160.6 mg
 - Draslík 665.4 mg
 - Vláknina 1304.8 mg
 - Vitamín A 1304.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 85.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Silnější kus látky si položíme na stůl a něj naplocho položíme ústřici. Obalíme si látkou ruku a do ústřice vložíme mezi obě poloviny skořápky nůž. Nožem postupujeme po obvodu velmi opatrně, uvolňujeme svaly, až se skořápka otevře. Ústřici vyjmeme lžičkou a šťávu přelijeme do hrnce. Polovinu z 12 skořápek očistíme, zbavíme svalstva, řádně omyjeme a necháme oschnout. Vložíme je do žáruvzdorného pekáče vyloženého zmačkaným alobalem, aby se nepřeklápěly.
 - 
                                2
Přivedeme k varu šťávu z ústřic a vložíme do ní na 60 vteřin ústřice, aby ztuhly. Poté sejmeme ze sporáku. Přidáme šampaňské a dvě minuty vaříme, dokud se část nevypaří. Hrnec sundáme ze sporáku a přimícháme máslo, smetanu a opepříme.
 - 
                                3
Na vysokou teplotu rozpálíme gril. Povaříme v hrnci 3 minuty špenát, aby mírně povadl. Vymačkáme přebytečnou vodu a rozdělíme do skořápek. Navrch dáme ústřici, zalijeme omáčkou a minutu grilujeme.